Ikoniska arkeologiska platser i Israel

I Israel är det en oändlig strävan att dra tillbaka historiens lager. Fynd från tusentals år sedan finns bevarade för allmänheten att utforska. Utgrävningar av Israel Antiquities Authority med lokala och internationella experter visar ständigt nya ledtrådar till forntida civilisationer.

Några arkeologiska platser i Israel:

 • Gamla stan i Jerusalem
 • Västra muren/Klagomuren ( på hebreiska Kotel)

Davidson Archeological Park and Museum rymmer många artefakter inklusive stadsmurar från den första tempelperioden och den ursprungliga gatan från denandra tempelperioden, såväl som modeller och multimediapresentationer.

Den Heliga Gravens kyrka från 300-talet är byggd på den traditionella platsen för Jesu korsfästelse och begravning.

Davids stad, den ursprungliga ”Gamla staden” är lokaliserad strax utanför de nuvarande murarna. Utgrävningar inkluderar en gömd källa där bibliska kungar kröntes, det strömmande vattnet i Hiskias tunnel

 • Masada nationalpark
 • Qumran nationalpark
 • Caesarea nationalpark
 • Beit Guvrin-Maresha nationalpark
 • Tel Megiddo nationalpark
 • Beit She’an nationalpark
 • Herodion (Herodium) nationalpark
 • Tzipori nationalpark
 • Avdat nationalpark

Det finns cirka 35 000 platser i Israel som bara har en yta på ca på 22 kvadratkilometer och Jämfört med andra länder runt Medelhavet har Israel en mycket högre koncentration av arkeologiska platser.
Sedan civilisationens gryning har Israel stått vid korsningen mellan Asien, Afrika och Europa. Få andra platser i världen erbjuder en rad epoker att utforska genom att titta under jorden och under vattnet.
Studenter av alla trosriktningar har den unika möjligheten att utforska bibliska referenser på just de platser där bibliska händelser faktiskt ägde rum.

Israel Museum studerar shemaamulett i arkeologisk utställning

Orden i Shema-bönen, utan tvekan judendomens mest grundläggande liturgiska uttalande, förknippas i allmänhet inte med magins konst.Men upptäckten av ett 1 500 år gammalt silverarmband inskrivet med några av orden i den judiska texten ledde en arkeologisk anställd vid Israel Museum till några överraskande upptäckter om Shema och dess skyddande egenskaper. Upptäckten och artefakterna visas i ”Hear, O Israel: The Magic of the Shema”, som visas i museets arkeologiska flygel fram till april 2022.

Världens största bysantinska vinpressar har upptäckts i Israel

Ett industrikomplex med anor från 1 500 år tillbaka i tiden har hittats söder om Tel Aviv. Det kunde producera 2 miljoner liter vin per år som marknadsfördes över hela regionen, säger arkeologer. Anläggningen omfattar fem vinpressar, lagerlokaler för lagring och tappning av vinet och ugnar för eldning av leramfororna där vinet förvarades, har Israel Antiquities Authority meddelat.

Har man upptäckt ”Apostlarnas kyrka”?

På stranden av Galileiska sjön, Israel, finns en forntida plats, mystiskt begravd och omgiven av mur, och arkeologer i Israel har upptäckt mosaikgolv i ruinerna av en byggnad som de tror är den förlorade Apostlarnas kyrka, i den judiska byn Betsaida. Enligt traditionen byggdes kyrkan byggdes över Petrus och Andreas hem i Betsaida, rapporterar bland andra Fox News och CNN. Kristendomens apostlar (”budbärare” eller ”sändebud”) var Jesu Kristi tolv lärjungar, utsända att omvända judar och hedningar, till kristendomen.

Arkeologiska fynd på en byggarbetsplats i Tel Aviv

Vid byggandet av ett nytt bostadsområde i Ramat Hasharon – förort till Tel Aviv, upptäcktes bl.a. en vinpress, mosaikgolv och guldmynt som bedöms vara ca 1500 år gamla.
Ramat Hasharon var ett nav för jordbruk och industri för 1500 år sedan.

Israelarkeologi: Judiskt mynt från Bar Kochba -upproret flyger snart i rymdskepp

Ett antikt mynt som präglades under Bar Kochba-upproret och som nyligen hittades i en grotta i Israel kommer att flyga snart till rymden. Israels andra astronaut någonsin, Eytan Stibbe, har valt att ta med sig det 1 900 år gamla myntet till den internationella rymdstationen, vilket är planerat till början av nästa år. Stibbe sa att han tar med sig artefakten som en symbol för sitt judiska arv.

Bar Kokhba-revolten, även kallad tredje judiska kriget, leddes av Simon bar Kokhba, och utgjorde det andra judiska upproret mot romerska imperiet på judisk mark från år 132 till 135.

Bar Kokhba resulterade till att den sista sammanhängande judisk bosättningen i den romerska provinsen Judeen förintades och att större delen av den kvarvarande judiska befolkningen fördrevs från det Heliga Landet. Judarna levde hädanefter i diasporan ända fram till 1948 då staten Israel grundades.

Israelarkeologi – några ikoniska arkeologiska platser i Israel

Inom Israelarkelogi finns det flera tusen utgrävningar i Israel och på listan över arkeologiska platser i Israel som har fått ikonstatus är Västra muren (Kotel) och är en sektion på ca 70 meter avseende av en av de enorma stödmurarna när Herodes den stores utvidgade 2:a judiska Templet, byggd omkring 20 f.Kr. och förstört av romarna omkring 70 e.Kr. Det är en plats för dyrkan för dess närhet till Tempelberget. Tunnlarna bakom muren avslöjar fortfarande mysterier. Det finns runt 35000 platser som faller under Israelarkeologi.

En annan ikonisk arkeologisk plats i Israel är Davidsons arkeologiska park och tillhörande museum som rymmer många artefakter, inklusive stadsmurar från 1:atemplet och är den ursprungliga gatan från andra tempelperioden, samt modeller och multimediapresentationer.

Israelarkeologi: Den Heliga Gravens kyrka
Israelarkeologi: Den Heliga Gravens kyrka har ännu många outforskade arkeologiska hemligheter.

Den Heliga gravens kyrka på 400-talet är byggd på den traditionella platsen för Jesu korsfästelse och begravning. Sedan 2016 har National Geographic dokumenterat restaureringen av kyrkans Edicule, ett litet kapell som tros innehålla Jesu tomma grav.

David stad, den ursprungliga ”Gamla staden” strax utanför de nuvarande murarna. Utgrävningar inkluderar en dold källa där bibliska kungar koronerades, Hiskias tunnels rinnande vatten från 800-talet f.Kr. och en nyligen uppgrävd halv mil pilgrimsväg som leder till Tempelberget-komplett med brända mynt och klädfragment från 2000 år sedan.

Masada nationalpark

Masada är är en av Israels mest populära turistplatser och har en särsild plats inom israelarkeologi. Det 2:a Templets var ett av många ambitiösa byggprojekt som utfördes av den romerske Herodes den store som var tetrark över bl.a. Galileen, Samarien, Judéens  några områden. . En annan är fästningen vid Masada, med utsikt över Döda havet. Det norra palatset, byggt på tre bergsterrasser, innehöll sovrum stolpade salar prydda med målningar och ett privat badhus. Arkeologer i Israel har hittat skelett och fler än 5000 mynt tillsammans med rullfragment och fler än 700 skärvor med inskriptioner.

I Yigael Yadin Masada-museet kan besökarna att se hundratals ballistabollar som avlossades mot fästningen av romerska soldater.

Qumran nationalpark

De flesta av de gamla Döda havsrullarna hittades i grottorna i Qumran, en stenig klippa ovanför Döda havet där en judisk sekt från den andra tempeltiden hade sitt hem och efterlämnade sina skrifter.

Caesarea nationalpark

En av de mest populära turistmålen i Israel, Caesarea National Park på norra kusten innehåller många viktiga artefakter med betydelse för judar och kristna.

Beit Guvrin-Maresha nationalpark

En av Bell Caves i Beit Guvrin National Park som ä en nationalpark på cirka 1250 tunnland och i området finns ett nätverk av klockformade stenbrott, begravningsgrottor, förråd, industriella anläggningar och gömställen.

På en hög punkt i parken ligger Tel Maresha, där Bibeln berättar att kung Rehabeam i Juda byggde städer för försvar. Det övergavs under romartiden, när den närliggande staden Beit Guvrin byggdes och blev en viktig plats för korsfarartiden.

Tel Megiddo nationalpark

Tel Megiddo är en kulle bestående av 26 lager ruiner av antika byar.  Megiddo identifieras med Harmageddon, scenen för slaget vid slutet av dagar enligt kristna skrifter.

Redan en befäst stad vid det tredje årtusendet före Kristus, 1000 år senare blev Megiddo ett centrum för egyptiskt styre över Kanaan. Kung David erövrade sedan Megiddo, och staden blomstrade under hans son Salomo, som kan ha installerat sitt imponerande vattensystem. De senaste utgrävningarna har upptäckt ledtrådar till det förflutna, inklusive en kunglig kanaanitisk grav från bronsåldern och överraskande rester av vanilj i kannor från en 3600 år gammal begravningsplats.

Beit She’an nationalpark

En av Israels största arkeologiska platser, Beit She’an nationalpark, omfattar de restaurerade ruinerna av en romersk teater med 7 000 platser, grekiska pelargångar, gladiatoramfiteater, bysantinskt badhus och marknadsplats, romerska och grekiska tempel och en samaritansk synagoga.

 

Herodion

Herodion var en slags kunglig countryklubb under den romersk-hellenistiska eran. Det fungerade senare som ett gömställe för rebeller under Bar Kochba -upproret mot romersk styre, och till och med som en bysantinsk spetälskekoloni.

År 2007 upptäckte arkeologer äntligen resterna av Herodes den stores grav på denna judeiska ökenplats efter 35 års grävning av arkitektoniska och kulturella skatter. Det pågår utgrävningar än idag vid Herodion.

Tzipori nationalpark

Den är  Marias traditionella födelseort och var en viktig stad i bergen i Nedre Galilea, väster om Nasaret. Herodes erövrade den 37 f.Kr. men 33 år senare förstördes den av romarna.

Herodes son Antipas restaurerade Tzipori som ”hela Galiléens prydnad”. Det var säte för Sanhedrin (den judiska högsta domstolen) och en föredragen bostad för talmudiska vismän fram till mitten av fjärde århundradet.

Israelarkeologi: Nya upptäckter vid tunnlarna i Västra muren, Jerusalem

Besökare kan utforska en romersk teater med 4 500 platser; en restaurerad villa från 300-talet där en mosaik skildrar scener från vinguden Dionysos ’liv och den så kallade ”Mona Lisa i Galileen”; en synagoga med ett restaurerat mosaikgolv; och ett 250 meter långt underjordiskt vattensystem från första århundradet.

Avdat nationalpark

Utgrävningar i den gamla staden Avdat, platsen för en förstörd nabataisk stad i Negevöknen.

 

När startades modern arkeologi i Israel?

Arkeologiska undersökningar i Israel började i mitten av 1800-talet, då Bibelvetare undersökte området på jakt efter rester av platser som nämns i Bibeln. Mot slutet av 1800-talet, men främst sedan början av 1900-talet, grävdes upp rester av gamla bosättningar och grunden för vetenskaplig arkeologisk undersökning lades därmed. Arkeologisk verksamhet expanderade under den brittiska mandatperioden (1917-1948) och har ökats i stor utsträckning sedan staten Israel återupprättades 1948.

Ingångsporten till den bibliska staden Zer har upptäckts

Ett team med 20 arkeologer har meddelat att de har hittat ingångsporten till den bibliska staden Zer. Fynden går tillbaka till 1:a Tempelperioden – 1000 f.Kr. till 586 f.Kr. och med tanke på bl.a. storleken och imponerande befästningar indikerar att Zer var på den tidens mått en storstad. Staden i sig tillhörde Naftali stam. Under 2:a Tempelperioden var Zer istället känd under namnet Betsaida. Mer information »


Bibelns mysterier och arkeologi

Publicerat 2018-07-12